Buurtteams Vlissingen

Niet elke lichamelijke klacht heeft een medische oorzaak. Klachten als vermoeidheid, pijn in de nek, maar ook stress, angst en somberheid hebben lang niet altijd een medische oorzaak. Vaak spelen onderliggende problemen een rol, zoals overlijden van een partner, verlies van werk, financiële zorgen of eenzaamheid. Daarom werken medische professionals en Buurtteams Vlissingen heel nauw samen, bijvoorbeeld via de methode ‘welzijn op recept’. Meer informatie is te vinden op www.vlissingen.nl/buurtteams.

Atriumfibrilleren

Atriumfibrilleren, ook wel boezemfibrilleren genoemd, is de meest voorkomende hartritmestoornis. In Zeeland treft atriumfibrilleren jaarlijks een groot aantal Zeeuwen. Een werkgroep van huisartsen en cardiologen hebben de werkwijze rondom inwoners van Zeeland met atriumfibrilleren geoptimaliseerd. Een deel van de patiënten met atriumfibrilleren die nu in het ziekenhuis behandeld worden, hoeft daar eigenlijk niet of minder vaak te zijn. Patiënten kunnen vaak door de huisarts geholpen worden, dichterbij en vertrouwd. Het voordeel voor de cardioloog is dat zij juist die patiënten zien waarbij dat echt nodig is. Iemand met atriumfibrilleren weet vaak niet van zichzelf dat hij dit heeft. Het is simpel te ontdekken, daarom wordt er door de huisartsen voortaan ook actiever op gelet. De volgende stap is om te kijken of huisartsen ook digitale zorg kunnen inzetten voor de zorg van patiënten met atriumfibrilleren. Dat is voor de patiënt minder belastend en scheelt bijvoorbeeld reistijd en eigen risico.

Valpreventie

Bewegen houdt je gezond, fit en lenig. Een frisse neus halen op de fiets. Een wandelingetje door het park en lopend naar de supermarkt. Yoga, zwemmen of oefeningen in de sportschool. Je wil zo lang mogelijk blijven doen waar je je goed bij voelt. Maar naarmate je ouder wordt, wordt je je misschien ook bewust van het risico om te vallen. Vallen voorkomen geeft vrijheid en zelfvertrouwen. En het voorkomt dat je (zware) zorg of ondersteuning nodig hebt. Daarom heeft WVO Zorg, partner van Kerngezond Vlissingen een valpreventie programma. Met de cursus InBalans leer je valpartijen voorkomen en werk je aan het versterken van je balans. Meer informatie op www.wvozorg.nl.