Kerngezond is in Vlissingen ontwikkeld als onderdeel van het compensatiepakket Wind in de Zeilen. Het pakket dient als compensatie voor het niet doorgaan van de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. Dit pakket bevat diverse maatregelen om stevig te investeren in Zeeland, op zowel economisch als sociaal gebied. Kerngezond Vlissingen is onderdeel van dit pakket.
Met Kerngezond-professionals in Vlissingen werken we aan:
Niet elke lichamelijke klacht heeft een medische oorzaak. Vaak spelen onderliggende problemen een rol. Daarom werken medische professionals en Buurtteams Vlissingen heel nauw samen, bijvoorbeeld via de methode ‘welzijn op recept’ en specifiek voor het thema jeugd en gezin.
Een werkgroep van huisartsen en cardiologen heeft de werkwijze rondom inwoners van Zeeland met atriumfibrilleren geoptimaliseerd. De volgende stap is om te kijken of ook digitale zorg ingezet kan worden voor de zorg van patiënten met atriumfibrilleren.
Valpreventie vermindert of voorkomt valongelukken bij ouderen. Dit houdt ouderen zelfredzaam en in beweging en geeft vrijheid en zelfvertrouwen. En het voorkomt dat (zware) zorg of ondersteuning nodig is. In Vlissingen is een pilot gedraaid met 6 groepen waaraan 62 inwoners hebben deelgenomen. Er is veel geleerd over de implementatie van valpreventie, waar door de Gemeente Vlissingen een vervolg aan zal worden gegeven.
Vanuit beschikbare cijfers blijkt dat een gezond gewicht, gezonde voeding en beweging ook aandachtspunten zijn bij de jongeren in Vlissingen. Een werkgroep heeft een eenduidig en multi-disciplinair aanbod voorgesteld voor kinderen met (licht) overgewicht: Cool2BFit. Dit leefstijlprogramma is gestart in het voorjaar van 2023.
Op basis van data worden geselecteerde patiënten uitgenodigd voor een medicijncheck. Patiënten hebben enorme baat bij het juist gebruik van medicatie. In april 2023 zijn astma/COPD patiënten uitgenodigd.
Het Ouder kind-team | Gemeente Vlissingen is een efficiënte samenwerking tussen partijen die vragen van kinderen en ouders krijgen zodat vroeg en snel de juiste ondersteuning geboden kan worden, binnen dit team, op een andere plek binnen het sociaal domein of in de zorg.
Inwoners worden gestimuleerd om zonder hulp van de thuiszorg oogdruppels te gebruiken. Zo hebben zorgmedewerkers meer tijd voor anderen en krijgen inwoners meer zelfstandigheid en regie. Dit project is door andere Kerngezond-gemeenten ook omarmd. Er is een Zeeuws-brede werkwijze met de ziekenhuizen, apothekers, huisartsen en thuiszorgorganisaties.
Door de inzet van klittenbandzwachtels en hulpmiddelen bij het aan- en uittrekken van steunkousen willen we de cliëntreis oedeem zo zelfstandig mogelijk houden. Deze werkwijze is uitgedacht samen met thuiszorgorganisaties, ergotherapeuten, huisartsen en leveranciers. Het geeft mensen meer zelfstandigheid en eigen regie en het ontlast de zorg.
Om zorg efficiënt te kunnen leveren vanuit het sociaal domein testen we wat de inzet van e-health modules oplevert binnen het Ouder kind-team van de gemeente Vlissingen.
Door middel van een wetenschappelijk bewezen effectief behandelprogramma voor heup- en knieartrose worden de inwoners van Vlissingen geholpen bij het omgaan met deze aandoening. Het levert heel wat op, namelijk: pijnvermindering, verbetering van kwaliteit van leven en fysiek functioneren en afname van pijnmedicatie bij patiënten.
De Palliatieve Kit is een box met medicatie en hulpmiddelen om snel te kunnen handelen als bij palliatieve patiënten een plotse verslechtering of een acuut probleem optreedt. De kit wordt in samenspraak bij palliatieve patiënten thuis gezet op een planbaar moment. De verpleegkundige kan meteen de kit gebruiken wanneer dit nodig is.
Op verzoek van de huisarts wordt dit gesprek gevoerd door professionals uit de ggz en het sociaal domein met een inwoner die last heeft van psychische klachten én uitdagingen op andere levensdomeinen. Dit gesprek wordt gevoerd vanuit inzichten over herstelbevordering en Positieve Gezondheid.
Om Positieve Gezondheid te borgen én te investeren in zorgzame buurten, willen we ook Positieve Gezondheid een plek geven bij de inwoners. Dit doen we door het “Positieve gezondheidspel: Alles op Tafel” te introduceren bij de inwoners van Vlissingen. Hiermee willen we ook de taal van Positieve Gezondheid laten spreken en de zelf- én samenredzaamheid bij inwoners versterken.
Ben jij werkzaam in het medisch- of sociaal domein en zie jij toekomst in Kerngezond? Ga dan in gesprek met andere Kerngezond-professionals in jouw gemeente. Is jouw werkgebied nog geen Kerngezond-gemeente?