Palliatieve zorg richt zich op patiënten en hun naasten die te maken hebben met een ongeneeslijke ziekte. Het gaat niet alleen om lichamelijke zorg, maar ook om ondersteuning op sociaal gebied, psychische hulp en geestelijke verzorging. Palliatieve zorg kan de kwaliteit van leven voor patiënten positief beïnvloeden. Helaas zijn er op dit moment te veel onnodige opnames in het ziekenhuis voor palliatieve zorg. De wegwijzer palliatieve zorg moet hier in de regio verandering in brengen, daarom starten we vanuit Kerngezond met een pilot ter verbetering van de palliatieve zorg in Zeeuws Vlaanderen.
Vanuit de samenwerking met Zorgzaam, SVRZ, Buurtzorg, Nuclues Zorg en de Zeeuwse Zorgschakels (het Netwerk Palliatieve Zorg Zeeland) starten we met de pilot. Het doel is de samenwerking bevorderen tussen de betrokken zorgprofessionals. Hierdoor zal meer zorg verplaatsen naar de 1e lijn, zoals huisartsen en wijkverpleegkundigen. Ook richten wij ons op het creëren van meer bewustwording rondom palliatieve zorg onder inwoners en daarmee patiënten en naasten.
Voor de pilot hebben we de keuze gemaakt om te beginnen met alleen oncologische zorgvragers, tijdens de palliatieve en terminale levensfase.
De Wegwijzer Palliatieve zorg
Binnen de pilotfase testen we de – in een eerdere fase ontwikkelde - Wegwijzer Palliatieve Zorg. Dit bestaat uit een logisch en samenhangend geheel van zorgprocessen binnen de palliatieve zorg. Vanaf de eerste zorgvraag tot na het overlijden.
Door het vastleggen van de verschillende stappen van het proces kan de zorg in de gehele keten worden verbeterd, waardoor onnodige ziekenhuisopnames voorkomen worden en patiënten langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven.
Een onderdeel van de wegwijzer is het tijdig raadplegen en inschakelen van een ‘casemanager palliatieve zorg’.
Casemanagers palliatieve zorg
Vanuit Kerngezond hebben we casemanagers palliatieve zorg gekoppeld aan 4 Kerngezond kernen in de regio. Dit zijn de kernen Hulst, Axel, Sluis en Terneuzen. Met daarbij behorende casemanagers te weten: Nicol van de Waal (Hulst), Sandra van Oosten (Axel), Sandra van Overveld (Sluis) en Chantal Cornelissens- van Waterschoot (Terneuzen).
Chantal Cornelissens – van Waterschoot werkt als palliatief wijkverpleegkundige bij ZorgSaam. Chantal schetst een duidelijk beeld van haar rol als casemanager. “De casemanagers begeleiden zowel de zorgvrager, familie en het zorgteam. Zo geef ik tips en beantwoord ik vragen. Ook kijk en denk ik mee tijdens het ziekteproces en verwijs indien nodig door naar anderen. Op deze manier zorgen we ervoor dat deze laatste fase van iemands leven – en diens naasten – zo comfortabel mogelijk verloopt. De casemanagers palliatieve zorg willen ook graag wijkteams extra ondersteunen bij palliatieve vraagstukken”.
“Ik ben van mening dat we veel mensen hierbij ondersteuning gaan bieden. Dat de zorg professionals zich ondersteund voelen. Maar nog belangrijker dat patiënten meer rust en comfort krijgen en tot het laatste moment meer kwaliteit van leven gaan ervaren met zoveel mogelijk eigen regie”, aldus Chantal.
Chantal en de andere 3 casemanagers zijn inmiddels begonnen met het begeleiden van een aantal mensen in de thuissituatie en deze ervaren het al als een echte meerwaarde.
De aankomende periode richten we ons – naast de inzet van de casemanagers – op het versterken van de verbinding tussen de betrokken zorgverleners. Zo werken we op dit moment een werkproces uit in samenspraak met apotheken voor het invoeren van de palliakit. Op deze manier optimaliseren we binnen onze regio stapsgewijs de samenwerking, die zo belangrijk is in de palliatieve zorg.
Ben jij werkzaam in het medisch- of sociaal domein en zie jij toekomst in Kerngezond? Ga dan in gesprek met andere Kerngezond-professionals in jouw gemeente. Is jouw werkgebied nog geen Kerngezond-gemeente?