De gemeente Borsele blijft investeren in de mentale en sociale gezondheid van haar inwoners. Welzijn op Recept (WoR), dat sinds 2022 wordt ingezet, heeft recent een evaluatie ondergaan. Op basis van gesprekken met huisartsen, praktijkondersteuners en welzijnswerkers, en ondersteund door landelijke inzichten, zijn duidelijke verbeterpunten in kaart gebracht. Met deze inzichten gaat Borsele nu aan de slag met een ambitieus doorontwikkelplan.
Belangrijke inzichten uit de evaluatie
De evaluatie laat zien dat WoR een waardevolle toevoeging is binnen de eerstelijnszorg. Patiënten ervaren positieve effecten en ook huisartsen zien de meerwaarde van het doorverwijzen naar welzijnscoaches. Toch is er ruimte voor verbetering.
Hoe werkt Welzijn op Recept
Welzijn op Recept begint in de huisartsenpraktijk. Tijdens een consult of bezoek bij de huisarts, kan sociaal maatschappelijke problematiek gesignaleerd worden die leidt tot de klachten waarvoor de patiënt de huisarts bezoekt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eenzaamheid, rouwverwerking of somberheid.
Een patiënt heeft dan geen of niet alleen medische en/of psychologische problemen.
Door hier als huisarts in het gesprek aandacht aan te besteden, kan de mogelijkheid van Welzijn op Recept besproken worden. Eenmaal doorverwezen naar Welzijn van de Gemeente Borsele, gaat de Welzijnswerker met de inwoner verder in gesprek om samen een passende activiteit of actie te bepalen en psychosociale klachten tegen te gaan.
Kerngezond aanpak
Binnen de samenwerking Kerngezond hebben de drie huisartsenpraktijken (Heukels, Zorg op Zak en de Drieweg) en het Welzijnshuis samen eenduidige afspraken voor Welzijn op Recept gemaakt. Die afspraken worden verder geoptimaliseerd. Zo wordt er bijv. gewerkt aan het herzien van de taakverdeling en wordt onderzocht hoe er (digitaal) samengewerkt en teruggekoppeld kan worden.
Er zal aandacht komen voor het brede welzijnsaanbod en de expertise die alle partijen in huis hebben, zo ook het ontwikkelen van nieuwe (digitaal) passend aanbod. Hierbij zal ook de focus gelegd worden op zelfredzaamheid en samenredzaamheid vanuit positieve gezondheid.
De volgende stap: Doorontwikkeling WoR 2.0
Om WoR en het sociaal verwijzen verder te versterken, start per 1 april 2025 een verbetertraject met de belangrijkste doelen:
Werkgroepen aan de slag
Twee werkgroepen pakken deze verbeterpunten concreet op:
Planning en ambitie
Het doel is om in 2025 het aantal verwijzingen met 25% te laten stijgen ten opzichte van 2024, en zelfs 50% in 2026. Regelmatige monitoring, effectmetingen en het delen van succesverhalen zorgen ervoor dat het project continu kan worden bijgestuurd.
Samen maken we Borsele gezonder, positiever en sterker.
Ben jij werkzaam in het medisch- of sociaal domein en zie jij toekomst in Kerngezond? Ga dan in gesprek met andere Kerngezond-professionals in jouw gemeente. Is jouw werkgebied nog geen Kerngezond-gemeente?