Hoe wordt het domeinoverstijgende samenwerkingsverband Kerngezond op de langere termijn bekostigd? In Vlissingen is in 2023 voorbereidend een projectteam gestart en in mei 2024 een werkgroep opgesteld, met daarin onder andere de gemeente Vlissingen en zorgverzekeraar CZ. Zij buigen zich gezamenlijk over dit vraagstuk. Afgelopen week organiseerde het projectteam een bijeenkomst om (zorg)professionals binnen Kerngezond Vlissingen te inspireren met presentaties over alternatieve bekostiging en samenwerkingstrajecten die vergelijkbaar zijn met Kerngezond.
Kerngezond is tot nu toe bekostigd vanuit bestaande contractafspraken en project- en transitiegelden. Deze bekostiging is op lange termijn niet passend en daarmee niet toekomstbestendig. Vanuit Kerngezond Vlissingen zijn de externe organisaties Zorgvuldig Advies en Expertisecentrum BUNDLE gevraagd om een passender, domeinoverstijgend, mogelijk opschaalbaar én structureel bekostigingsmodel te ontwikkelen. In 2023 is vanuit die samenwerking een projectteam gestart om de knelpunten van de huidige bekostiging in kaart te brengen en op basis daarvan de hoofdlijn uit te stippelen. Het belangrijkste doel is het verder versterken van de samenwerking tussen het medisch- en sociaal domein, zodat de zorg daarmee toegankelijk blijft.
De werkgroep Bekostiging
Voordat er een passend model gekozen wordt – waar ook vanuit alle betrokken organisaties draagvlak voor is - zijn er veel (ontwerp)keuzes te maken. De werkgroep bekostiging, die in mei 2024 is samengesteld - bestaat daarom uit 9 leden die samen het medisch- en sociale domein kunnen vertegenwoordigen. Dit betekent huisartsen, apothekers, paramedici, wijkverpleging en de gemeente Vlissingen. Ook maakt zorgverzekeraar CZ deel uit van de werkgroep. Onder begeleiding van Zorgvuldig Advies en BUNDLE werken zij gezamenlijk het model verder uit.
Stand van zaken
De afgelopen maanden is de werkgroep twee keer bij elkaar gekomen ter kennismaking en om elkaars (organisatie)belangen te bespreken. Ook zijn er 1 op 1 gesprekken gevoerd met de diverse samenwerkingspartners. Er is vooral veel geïnvesteerd in vertrouwen en een basis gecreëerd waar de aankomende tijd verder op gebouwd kan worden. Gezamenlijk zullen zij dieper in de materie duiken en ook de meer ingewikkelde onderwerpen en keuzes onderzoeken en bespreken.
Om het bekostigingsvraagstuk breder binnen Kerngezond te bespreken, was er op 5 september een inspiratiebijeenkomst georganiseerd. Hier kwamen bijna twintig Kerngezondcollega’s op af.
Inspiratiebijeenkomst
Door middel van een drietal presentaties is de werkgroep en hun achterban op inspirerende en motiverende wijze meegenomen in het toch wel complexe vraagstuk. Daarbij ging het bijvoorbeeld over vertrouwen, over gezamenlijke ambities en over flexibiliteit bij meerjarig contracteren. Maar ook welke mogelijkheden er zijn om gezondheidswinst te belonen en hoe belangrijk het is dat een overkoepelende organisatie een goede afspiegeling is van deelnemende partijen.
De deelnemers van de bijeenkomst kregen uiteraard de ruimte om vragen te stellen. Dat ging soms over hoofdlijnen en soms over details, zoals bepaalde indicatoren of prestaties in een contract. De werkgroep neemt de input die de aanwezigen gaven mee in het vervolgtraject. De gesprekken gingen na afloop nog even door. Het was daarmee een succesvolle bijeenkomst.
De werkgroep komt elke maand samen en via updates onder andere in de kwartaalnieuwsbrief houden wij alle Kerngezondprofessionals op de hoogte.
Ben jij werkzaam in het medisch- of sociaal domein en zie jij toekomst in Kerngezond? Ga dan in gesprek met andere Kerngezond-professionals in jouw gemeente. Is jouw werkgebied nog geen Kerngezond-gemeente?