“Natuurlijk merk ik ook dat de druk is toegenomen bij de huisartsen en bij ons. Als wijkverpleegkundigen moeten we de verwachtingen van cliënten steeds meer bijstellen. We kunnen cliënten niet in alles ondersteunen. Samen kijken we naar wat er wél mogelijk is. Mantelzorgers krijgen hierin een steeds belangrijkere rol. Zo maken we het samen mogelijk dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen."
"Om schrijnende situaties te voorkomen, moeten we écht anders werken. Zeker voor mensen die gewend zijn dat zij jarenlang dagelijks zorg aan huis krijgen is het niet makkelijk om te horen dat wijkverpleegkundigen minder vaak kunnen langskomen. En dat ze met ondersteuning van hulpmiddelen meer zelf moeten proberen te doen.
Sommigen spreken van het recht op dagelijkse zorg, maar dat kán helaas niet altijd meer. Dus moeten we ons richten op het stimuleren van de zelfredzaamheid.
Binnen Kerngezond Borsele leggen we alles onder de loep. We ontwikkelen bijvoorbeeld verbeterde zorgpaden. Zo ben ik betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe zorgpaden voor het zelfstandig aantrekken van steunkousen en zijn er zorgpaden ontwikkeld voor zelfstandig oogdruppelen.
In het leertraject Positieve Gezondheid leren we het andere gesprek met de cliënten te voeren. Om samen te onderzoeken hoe hij of zij zoveel mogelijk naar eigen wens een zelfstandig leven kan leiden. Als groep met verschillende disciplines uit mijn eigen werkgebied, bespreken we ook casussen samen. Het beantwoordt vragen als: 'Wat doe jij?' en 'Waarvoor kan ik bij jou aankloppen?'
We voelen ons begrepen en sterker
Kerngezond Borsele is een positieve ontwikkeling. Bepaalde onderwerpen pakken we nu vanuit alle niveau's op en niet alleen in één deel van de zorgsector. Door samen op te trekken, binnen hetzelfde kader, kennen we elkaars werk, wet- en regelgeving en uitdagingen. Door hier creatief mee om te gaan, blijft het leefbaar. Dat geeft een positieve impuls. Voor de zorgverlening, de cliënt en voor het werkplezier. Het geeft mij in mijn dagelijkse werk in ieder geval veel inspiratie."
Ben jij werkzaam in het medisch- of sociaal domein en zie jij toekomst in Kerngezond? Ga dan in gesprek met andere Kerngezond-professionals in jouw gemeente. Is jouw werkgebied nog geen Kerngezond-gemeente?