18 partijen gaan in 2024 van start met Kerngezond Terneuzen. Daarmee is Terneuzen de derde gemeente in Zeeland die Kerngezond inzet om de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg en ondersteuning te waarborgen.
Wethouder Volksgezondheid Sonja Suij: “We willen dat Terneuzen een fijne plek is om te wonen met voorzieningen die je nodig hebt om gezond en gelukkig oud te worden. Door de grote druk op de zorg moeten we anders naar gezondheid kijken, maar met een positieve insteek. Deze manier van werken moet onder andere een passend aanbod, korte lijntjes, meer betrokkenheid en preventief ingrijpen, opleveren. Daar zetten wij ons graag voor in.”
Kerngezond is een samenwerkingsverband op lokaal niveau dat de professionals uit het sociaal- en medisch domein verbindt en ondersteunt. Het sluit aan bij het gedachtegoed en de doelen van de Zeeuwse Zorg Coalitie.
Wethouder Laszlo van de Voorde (Wmo): “Met Kerngezond willen we bereiken dat steeds meer inwoners de regie nemen over hun gezondheid. Als zij weten wat ze belangrijk vinden en hoe ze dat kunnen veranderen of verbeteren, kunnen we ook de juiste zorg bieden aan mensen die dat nodig hebben. Met dit samenwerkingsverband pakken we samen – zorg, welzijn en gemeente – deze verantwoordelijkheid op”.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Binnen Kerngezond Terneuzen nemen de deelnemende partijen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor de juiste zorg en ondersteuning aan inwoners van de gemeente Terneuzen. Belangrijk daarbij is de inzet van data en digitale middelen en ‘Positieve Gezondheid’.
Huisarts Yuri Samandar van Huisartsencentrum Axel volgde de start en ontwikkeling van Kerngezond Vlissingen op de voet, hij was daar zelfs nauw bij betrokken. ”We kunnen niet meer zonder Kerngezond”, stelt Samandar. “Ik ben blij dat de gemeente Terneuzen ook overtuigd is van de noodzaak. We moeten de zorg anders organiseren om aan de stijgende zorgvraag te kunnen blijven voldoen. Met Kerngezond kunnen we in de gemeente Terneuzen, door lokale samenwerkingen, de zorg in stand houden. Samenwerking is precies wat nodig is.”
'We kunnen niet meer zonder Kerngezond' - huisarts Yuri Samandar
Beschikbaarheid van zorg
De beschikbaarheid van zorg en ondersteuning is door een stijgende zorgvraag en personeelskrapte niet meer vanzelfsprekend. Dat geldt in Zeeland vooral door ontgroening en vergrijzing. Daarom startten de gemeente Vlissingen, zorgverzekeraar CZ en een aantal huisartsen 2,5 jaar geleden met behulp van het pakket Wind in de zeilen Kerngezond Vlissingen. Ook in Hulst is zorgverzekeraar CZ nauw betrokken bij Kerngezond.
Een zorgverzekeraar heeft een belangrijke verantwoordelijkheid om de zorg toegankelijk te houden, maar kan dit niet alleen benadrukt Nathalie van Schoonhoven, inkoper huisartsenzorg bij CZ. “Met elkaar werken we aan de verandering die nodig is. Zeeland loopt daarin voorop, iedereen voelt de urgentie hier. Daardoor kunnen we investeren in het vernieuwen van zorg om de huisarts te ontlasten. Maar net zo belangrijk is dat we voorkomen dat mensen patiënt worden door te werken aan gezondheid. Nu heeft ook Terneuzen een belangrijke stap gezet om de zorg goed en bereikbaar te houden voor mensen die dat nodig hebben.”
Participanten
Kerngezond Terneuzen
aan-z – Apotheek Axel – BENU Apotheek Epicurus – BENU Apotheek Zuidpolder – Buurtzorg Terneuzen – Zorgverzekeraar CZ – Emergis – Gemeente Terneuzen – GGD Zeeland – Huisartsencentrum Axel – Dokterspost Hoek – Huisartsenpraktijk Oostelijk Bolwerk – Huisartsenpraktijk Philippine – Huisartsenpraktijk Triniteit – Mentaal Beter – SVRZ – Zeeuwse Gronden – ZorgSaam Zorggroep
Ben jij werkzaam in het medisch- of sociaal domein en zie jij toekomst in Kerngezond? Ga dan in gesprek met andere Kerngezond-professionals in jouw gemeente. Is jouw werkgebied nog geen Kerngezond-gemeente?