Het inzetten van goed afgestemde (integrale) zorg heeft een positief effect op de gezondheid van een populatie en de ervaren kwaliteit van de zorg en ondersteuning. Ook is de verwachting dat door integrale zorg op lange termijn een deel van de zorgkosten kan worden voorkomen, blijkt uit onderzoek van de HZ University of Applied Sciences en University College Roosevelt. Kerngezond vroeg hen onderzoek te doen naar het effect van integrale zorg op de ‘quadruple aim’ en belangrijke factoren bij de implementatie van integrale zorg. Joost Koemans, programmamanager Kerngezond: “We zien in de praktijk al dat de inzet van een integraal zorgconcept als Kerngezond werkt. Deze internationale literatuurstudie onderbouwt dat en geeft inzicht in onderdelen die extra aandacht nodig hebben.“
Met Kerngezond werken professionals samen aan het voorkomen van zorgvragen en het bieden van slimme zorg en ondersteuning. Dat is nodig, want de beschikbaarheid van zorg en ondersteuning is door een stijgende zorgvraag en personeelskrapte niet meer vanzelfsprekend. De doelen van Kerngezond komen overeen met de zogenaamde ‘quadruple aim’: namelijk het beschikbaar houden van goed afgestemde, betaalbare zorg en ondersteuning en een gezonde werkomgeving voor de professionals die er werken. Integrale zorg heeft een (verwacht) positief effect op drie van de vier onderdelen van de quadruple aim. Voor het vierde onderdeel: tevredenheid van de zorgverlener is vooral de ervaren ondersteuning bij de implementatie van integrale zorg van groot belang.
Dr.Gerda Andringa, hoofdonderzoeker: “wat het onderzoek heel mooi laat zien is dat een geïntegreerde aanpak niet alleen effect heeft op lichaamsfuncties maar ook op andere aspecten van gezondheid, zoals mentaal welbevinden en sociale participatie.”
Meer weten? Lees hier de samenvatting van het onderzoek