Naar schatting hebben ongeveer 3300 inwoners van de gemeente Hulst COPD. Een deel van de patiënten weet dat zelf niet. Longaanvallen vormen jaarlijks een belangrijke druk op de gezondheidszorg. Door te voorkomen dat iemand een ernstige vorm van COPD krijgt, verminder je de druk op de huisarts en het ziekenhuis. En belangrijker nog: geef je de COPD patiënt meer kwaliteit van leven. In Hulst gaan professionals samen aan de slag met het eerder opsporen van COPD patiënten.
Huisarts Saskia Stitzinger: “Het initiatief om met COPD aan de slag te gaan kwam van het ziekenhuis, ZorgSaam. Er is dus gelijk al samenwerking tussen de eerste- en tweedelijnszorg. We willen met elkaar patiënten die COPD zouden kunnen hebben, eerder opsporen.” Dat doet de werkgroep door in te zetten op drie groepen:
Gezondheidswinst op lange termijn
Saskia: “we zullen eerst moeten investeren in de opsporing van patiënten en de inzet op leefstijl. Dat levert op lange termijn gezondheidswinst op voor patiënten en vermindert de druk op de zorg. Als we het goed doen, voorkomen we bijvoorbeeld ziekenhuis opnames.” De Kerngezond-werkgroep bestaat uit allerlei professionals vanuit het sociaal- en medisch domein en wordt ondersteund door een projectleider uit het Kerngezond ondersteuningsteam. Zij werken integraal samen aan het verbeteren van de gezondheid van inwoners met COPD. Saskia: “ik vind het leuk om nieuwe dingen te doen: vooral om samen te werken aan verbeteringen voor de patiënt.”
Ben jij werkzaam in het medisch- of sociaal domein en zie jij toekomst in Kerngezond? Ga dan in gesprek met andere Kerngezond-professionals in jouw gemeente. Is jouw werkgebied nog geen Kerngezond-gemeente?