VLISSINGEN - De ouders/verzorgers die samen met hun kind in Vlissingen het leefstijlprogramma Cool2Bfit volgen, zijn erg positief over de inhoud en het verloop hiervan. Zij noemen het vooral een eye-opener en vinden het prettig om het in een groep met andere gezinnen te kunnen doorlopen.
Kerngezond Vlissingen introduceerde het wetenschappelijk bewezen leefstijlprogramma in mei, om overgewicht onder de jeugd van 8-13 jaar in de gemeente Vlissingen tegen te gaan. Gezinnen leren hierin meer over (het nut van) gezond bewegen, fit zijn en gezond eten en drinken. Ze gaan actief met een gezonde leefstijl aan de slag. Het programma wordt uitgevoerd in De Combinatie aan het Pablo Picassoplein in Vlissingen en omvat kennisoverdracht, met elkaar in gesprek gaan en tenminste een wekelijks sportmoment voor de kinderen. Tien kinderen doen hier momenteel als eerste aan mee.
De ervaring van de eerste gezinnen
Akiba Brown en haar dochter van 10 jaar, verhuisden onlangs naar Vlissingen: “Bij de GGD werd mij verteld over Cool2Bfit. Het is goed om je kinderen te leren over goede voeding en fit zijn. Dus ik ging ervoor. Ik ben erg gemotiveerd. Omdat ik zelf niet goed om mijn voeding heb gelet in het verleden. Nu kan ik mijn dochter en mijzelf leren om betere keuzes te maken.” Dochter Kaya: “Ik beweeg nu meer en ik vind het ook leerzaam.”
Ook Melitsa Sider werd met haar dochter Aleyxiënne (10) door de GGD verwezen. “Ik vind het geweldig om hier te leren hoe ik onze leefstijl gezonder kan krijgen. Ik lees ook dat ik degene ben die het moet doen. Want als ik niet gezond eet, hoe kan ik het mijn dochter dan vragen om dat te doen?” Aleyxiënne: “Ik moet proberen om groenten te eten. Want dan word ik fitter en gezonder. En word ik minder snel ziek.”
Kinderfysiotherapeute Anneke de Vos coördineert het programma. Dat ook bij de ouders/verzorgers een verandering van leefstijl nodig is, ziet zij vaak: “Ook al is het besef er, bijvoorbeeld dat we zelf ook te vaak voor een schermpje zitten, voor sommige ouders is het best een grote stap om ook zélf actief te worden en het goede voorbeeld te kunnen geven aan de kinderen.”
Multi-disciplinaire samenwerking
Er was in de gemeente vraag naar een eenduidig en multidisciplinair leefstijlprogramma voor de jeugd. Vanuit Kerngezond Vlissingen zijn hierom een kinderfysiotherapeut, diëtiste, gedragstherapeut en de buurtsportcoach betrokken bij het traject van Cool2Bfit. Iets wat wordt gewaardeerd door de gezinnen:
“Vanuit iedere invalshoek kun je van alles leren. Advies is advies. Je pikt eruit wat bij je past”, aldus Akiba Brown:
Melitsa Sider: “Je leert van alle verschillende invalshoeken. Ik beveel Cool2Bfit iedereen aan. Het is goed voor het hele gezin.”
“Gezinssituaties zijn niet te vergelijken. Een verandering van leefstijl moet passen bij je eigen situatie. Met elkaar kijken we daarom naar wat mogelijk is om een goede fysieke en mentale gezondheid te bereiken”, vult De Vos aan.
Verloop
Het programma duurt 18 maanden, begint intensief en bouwt langzaam af naar coaching van een gezin. Naast een stuk bewustwording wordt ook gekeken op welke manier het kind kan aansluiten bij bijvoorbeeld naschools sportaanbod of bij lokale sportaanbieders. Ook worden afspraken gemaakt over gezonde voeding, slaap, schermtijd en beweeg activiteiten thuis.
Over Kerngezond
De druk op de Zeeuwse zorg neemt toe, dat was een aantal jaar geleden voor CZ de aanleiding om te starten met de ontwikkeling van Kerngezond. Kerngezond is ontwikkeld in gemeente Vlissingen, met behulp van het pakket Wind in de zeilen. Het is een lokaal samenwerkingsverband dat professionals uit het medisch- en sociaal domein verbindt en ondersteunt. In een gemeente werken de deelnemers samen aan het beschikbaar houden van goed afgestemde, betaalbare zorg en een gezonde omgeving voor de professionals die er werken. Kerngezond is inmiddels een programma-onderdeel van de Zeeuwse Zorg Coalitie.
Ben jij werkzaam in het medisch- of sociaal domein en zie jij toekomst in Kerngezond? Ga dan in gesprek met andere Kerngezond-professionals in jouw gemeente. Is jouw werkgebied nog geen Kerngezond-gemeente?