Oorspronkelijk is Anton militair verpleegkundige, maar via een weg in het Adrz, is hij nu werkzaam als ZZP verpleegkundige onder de naam Broeder Anton. Samen met zijn vrouw en 2 dochters (5 en 1 jaar) woont hij in de wijk Paauwenburg. Een juiste balans hebben tussen zijn gezin, werk en al zijn nevenwerkzaamheden, vindt hij belangrijk.
Anton is erg betrokken bij alles wat hij doet, zo werkt hij het liefst voor langere tijd bij vaste opdrachtgevers. Op dit moment werkt hij bij s‘ Heeren Loo, een organisatie die zich inzet voor mensen met een (verstandelijke) beperking. “We werken hier met een vaste club van ingehuurde verpleegkundigen wat zorgt voor veel structuur en vaste gezichten. Die commitment vind ik belangrijk. Ook zet ik net een stapje extra dan alleen de vaste werkzaamheden. Zo ben ik op dit moment ook persoonlijk begeleider binnen een van de locaties.”
Ik merk dat veel volwassen deelnemers de teamsport in het begin spannend vinden, omdat tegenwoordig zoveel individueel is. Ik help ze graag die drempel over te gaan.
Sport om fit te blijven
Die betrokkenheid van Anton reikt verder dan alleen zijn vaste werk. Naast de werkzaamheden als zelfstandig verpleegkundige, zet hij zich ook zo’n 16 uur per week vrijwillig in bij basketbalvereniging Marathon. Vanaf 2011 speelt hij hier zelf en inmiddels is hij ook bestuurslid, trainer en coach. “Op eigen initiatief heb ik twee recreanten-teams (tussen de 30-40 jaar) opgezet. Een herenteam en sinds kort ook een team voor dames. Dit zijn veel ouders die graag zelf het spel onder de knie krijgen om met hun kinderen te spelen. Ik merk dat veel volwassen deelnemers de teamsport in het begin spannend vinden, omdat tegenwoordig zoveel individueel is. Ik help ze graag die drempel over te gaan.”
Ook traint Anton het jeugdteam (4-7 jaar) waar ook zijn dochter aan deelneemt. Het team speelt ongeveer 12 toernooitjes per jaar en Anton coacht het team dan met veel plezier. De noodzaak van vrijwillige (extra) inzet op de club is hoog. Zo houdt Anton ook de sponsoring bij, behandelt hij de e-mails en helpt hij in de organisatie van feesten. “Ik ben snel geneigd om dingen zelf op te pakken. Als ik iets doe, dan wil ik het ook goed doen,” aldus Anton. “Ik wil mezelf als trainer blijven ontwikkelen, dus volgend jaar doe ik weer een vervolgopleiding bij de Nederlandse Basketbal Bond.
Naast zijn eigen basketbaltraining, gaat hij ook twee keer per week naar bootcamp, bij Passievol Vitaal. “Ik heb dat nodig om zelf fit te blijven. Zo kan ik ook de mensen helpen in mijn omgeving. Mijn schoonvader is helaas ziek, maar daar ga ik graag langs. Vaak gewoon even voor de gezelligheid. En morgen ga ik bijvoorbeeld het pad bij mijn (schoon)oma opnieuw bestraten.” Het beetje tijd dat Anton dan nog over heeft, besteedt aan zijn vrienden. “Toevallig zien we elkaar deze week weer in de kroeg.”
In balans leven
Het leven van Anton staat in het teken van een goede balans tussen familie, vrienden, werken en sporten. Gezond eten maakt daar ook een onderdeel van uit. “Mijn vrouw is hier heel bewust mee bezig en ik ga daar met gemak in mee. Zo hebben wij eigenlijk nooit frisdrank in huis, maar ook geen snoep of chips.” Anton benoemt ook de belangrijke rol die je als ouder hebt in het geven van het juiste voorbeeld. “Ik heb zelf altijd een goed voorbeeld gehad en nu geef ik samen met mijn vrouw het goede voorbeeld aan onze dochters. Ik schrik soms van de hoeveelheid snoep die ouders aan hun kinderen meegeven. Mijn dochter krijgt gewoon een stuk fruit mee naar de training. Ook is rauwkost, zoals tomaatjes en komkommer altijd een goed alternatief, het hoeft niet moeilijk te zijn.”
Zou jij, net als Anton, wat extra’s willen doen? Informeer eens bij jouw sportclub. Ook kan je bij Vrijwilligerspunt Vlissingen zoeken naar openstaande vacatures. Van secretaris bij een sportclub tot je handen uit de mouwen steken bij de buurtspeeltuin. Of maak je nuttig als webredacteur of huiswerkbegeleider. Er zijn altijd kleine klusjes tot langere wekelijkse projecten waar hulp bij nodig is.
Ben jij werkzaam in het medisch- of sociaal domein en zie jij toekomst in Kerngezond? Ga dan in gesprek met andere Kerngezond-professionals in jouw gemeente. Is jouw werkgebied nog geen Kerngezond-gemeente?